Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
20777
post-template-default,single,single-post,postid-20777,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

İZMİR’İN BULUŞMA NOKTASI: TÜM İNCELİĞİ İLE İZMİR SAAT KULESİ

İzmir Saat Kulesi’nin ülkemizdeki tüm saat kuleleri içinde en iyi fotoğraf verenlerden biri olduğunu söylersek abartmış olmayız. Duvarlarındaki ince işçilikle, estetik ve zarif görüntüsüyle dikkatleri çeken yapıyı biraz daha yakından tanımak için lütfen okumaya devam edin.

Saat Kulesi, Konak Meydanı ile anılır.

İzmir Saat Kulesi’nin en kestirme tarifi için Konak Meydanı’ndaki kule demek yeterlidir. Bu tarihi meydan, adını,1869-72 yılları arasında az öteye inşa edilmiş olan Hükümet Konağı’ndan alır. Eskiden araç trafiğine de açık olan meydan günümüzde sadece insanları ve sokak hayvanlarını ağırlamaktadır.

Yapıldığı yıl padişahın tahta çıkış yıl dönümüydü.

Osmanlı sultanı II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıldönümünü kutlamak için ülkenin farklı noktalarına birçok saat kulesi inşa edilmiştir. 1901 yılında İzmir’deki meydana 81 m2’lik bir alana dikilen söz konusu saat kulesi de onlardan biridir.

Çeşmeli Saat Kulesi olarak da bilinir.

25 metre yüksekliğinde olan kulenin ayrıcalıklı taraflarından biri, şadırvana benzetilen ve çevresinde dört çeşme bulunan ilk katıdır. Bu özelliği nedeniyle Çeşmeli Saat Kulesi olarak da anılır. İkinci katında gövdenin etrafını çevreleyen küçük nişli, seyir balkonlarını andıran bölümler vardır. Gövdesine uzaktan bakıldığında dantel gibi duran kabartmalar, baklava dilimleri içindeki beş kollu yıldızlar dikkat çeken detaylardır.

Kuledeki Kuzey Afrika üslubu Fransız mimar tarafından seçilmiştir.

Genel havası ile Kuzey Afrika’dan esintiler taşıyan Saat Kulesi’nin mimarı, o dönem ülkemizin önemli tasarımcılarından olan Fransa doğumlu İzmirli mimar Raymond Charles Péré’dir. Kendisini böyle bir kulenin yapılması için görevlendiren kişi ise İzmir’e 1895 yılında vali olarak atanan Kamil Paşa’dır.

Kulenin saati Alman imparatorunun hediyesidir.

Kule’nin dış yüzüne yerleştirilen 75 cm. çapındaki dört adet saatin,Alman imparatoru II. Wilhelm tarafından, hatta aynı günlerde Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yine II. Abdülhamit onuruna yapılmakta olan bazı kulelerin saatinin de yine Alman imparator tarafından hediye edildiği rivayet edilmektedir.

Kulenin saati tarihte sadece bir kere durmuştur.

Günümüzde tüm dakikliği ile işlemekte olan kule saatinin kurulduğu günden bu yana bir kere durduğu, onun da 1974’te 5.2 büyüklüğündeki İzmir depreminde olduğu söylenir. Bu durgunluk iki yıl sürmüş, yapılan onarım çalışmalarından sonra eski canlılığına kavuşmuştur.

İzmir Saat Kulesi’ne nasıl gidilir?

Yazının başında adres için Konak Meydanı demenin yeterli olduğunu söylemiştik, bu arada halk arasında Konak Meydanı olarak bilinen yerin resmî adının Atatürk Meydanı olduğunu da ifade edelim. Konak ilçesindeki Konak Meydanı’na İzmir’in farklı noktalarından ulaşım metro, tramvay, otobüs gibi araçlarla sağlanabilir. Saat kulesinin hemen arka tarafında kalan Konak Vapur İskelesi de deniz ulaşımını tercih edenler içindir.

 8,948 okunma

akin aksoy